האם יש קשר בין קיטוני פטל לבין קיטוזיס?
- Intermittentfasting
- 16 ביולי 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 21 בנוב׳ 2020
בוודאי שמעתם על הטרנד שסחף את עולם התזונה והדיאטות כאשר לפני כמה שנים, מנחה הטלוויזיה – ד"ר אוז, שיבח את תוספי המזון שמופקים מפטל ושורפים שומן בלי מאמץ.
אני חשבתי שתוסף פטל הוא תוסף קיטונים רגיל שעשוי לסייע לגוף להגיע מהר יותר למצב של קיטוזיס – ובכך לסייע לגוף לשרוף יותר שומן.
אני לא היחידה שהתבלבלתי, קיטוני פטל שונים מקיטונים רגילים ואכן קל לבלבל ביניהם בגלל השם. מסתבר, שלקטוני פטל אין שום קשר לקיטונים או לקטוזיס.
אז איך בכל זאת פטל נקשר בתהליכי שריפת שומן וירידה במשקל? מוזמנים לקרוא.

מהם קטונים פטל?
קיטוני פטל נמצאים באופן טבעי בפטל אדום ופירות אחרים כמו פטל שחור, חמוציות וקיווי. הקיטונים הללו אחראים לריח המשגע של פריות אלו ולכן הם משמשים בתעשיית המזון והקוסמטיקה כבר שנים רבות.
אז איך מקוסמטיקה הגענו לתוסף דיאטטי? הטענה היא שקיטוני פטל עוזרים לגוף לשרוף שומן במהירות מכיוון שהם כביכול מעלים את רמות האדיפונקטין - הורמון המסדיר את חילוף החומרים ואת רמות הסוכר בדם.
אדיפונקטין קשור בין היתר לפירוק חומצות שומן ולוויסות רמות הגלוקוז וזה הוביל לכך שקיטוני פטל נמכרים כמוצר לירידה במשקל, כמובן עם מערך שיווק משומן ו'מילה' של הדוקטור הטלוויזיוני המפורסם.
הורמון האדיפונקטין עולה בגוף שלנו כאשר אנחנו יורדים במשקל (1), ואילו כאשר רמת הורמון זה נמוכה בדם גובר הסיכון לחלות בסכרת, מחלות כבד שומני ומחלות לב (2, 3).
אולם, ישנה בעיה בטענה זו כיוון שאין מחקרים בבני אדם המצביעים על תועלת קטוגנית מנטילת קיטוני פטל. כל המחקרים שמתבססים עליהם לגבי פטל בוצעו על עכברים וחולדות, וחלקם לא בוצעו על החיה עצמה אלא במבחנות.
למשל: במחקר משנת 2010, תאי שומן של חולדות היו מבודדים במבחנה ואז בוצע ניסוי של הוספת קיטוני פטל. למבחנה, זה גרם לתאים לשחרר יותר אדיפונקטין וכתוצאה מכך לגידול בפירוק השומן, אך זה לא אומר כי הדבר יכול לקרות אצל חולדה חיה או אצל בני אדם (4).
רוצים להגביר את רמת האדיפונקטין שלכם? אז יש גם דרכים נוספות להגדלת הורמון האדיפונקטין שאינן כרוכות בקטוני פטל. לדוגמא, פעילות גופנית יכולה להעלות את רמות האדיפונקטין ב -260% תוך פחות משבוע (5). גם לשתיית קפה יש השפעה על הגברת ייצור האדיפונטקין (6).

תוספי קיטונים – למי זה טוב?
אנשים שמצויים בדיאטות קטוגניות, נוטלים לעיתים תוספי קיטונים. נטילת התוספים מיועדת עבור אנשים שחייבים לצרוך יותר פחמימות בדיאטות קטוגניות, למשל – ספורטאים.
ספורטאים שמתאמנים בעצימות גבוהה מתקשים לבטל לחלוטין את צריכת הפחמימות בגלל האימונים, לכן תוספי קיטונים עשויים לסייע להם לצרוך פחמימות בימים של אימון ועדיין לא לצאת ממצב של קיטוזיס.
אלו סוגי קיטונים קיימים?
בהיעדר פחמימות, הגוף שלנו מייצר 3 סוגי קיטונים:
אצטון (acetone)
אצטואצטאט (Acetoacetate)
ביתא-הידרוקסי-בוטיראט (beta-hydroxybutyrate)
החשובים מבינהם בתהליך קיטוזיס הם הביתא-הידרוקסי-בוטיראט או בקיצור: BHB, קיטונים אלו זורמים בדם ולכן הגוף יכול להשתמש בהם בקלות יחסית. חלק גדול מתוספי הקיטונים הם מסוג זה.
יש אפשרות להגביר את הקיטונים בגוף גם על ידי צריכת נתרן (עדיף בצורת מלח הימליה או מלח ים אטלנטי), מגנזיום או אשלגן.
תוסף נוסף וזמין הוא שמן קוקוס המכיל שמן MCT. הגוף מפרק את שמן ה- MCT וכתוצאה מתהליך הפירוק נוצרים גופי קיטון.

קיטוני פטל מסייעים לקיטוזיס?
כנראה שלא.
ניסיתי לחפש חומר קריאה או מחקרים ולא מצאתי שום דבר שיוכיח את הטענה הזו. כל מה שקראתי הוביל אותי למסקנה שקיטוני פטל לא יסייעו לגוף לתהליך הקיטוזיס.
קיטוני פטל לא דומים לקיטונים שהגוף מייצר, ככל הנראה לא יפעילו קטוזיס. אמנם הם דומים מבחינה כימית לקיטונים, אך הגוף לא יכיר בהם ככאלה.
אם אתם מעוניינים להכניס את הגוף למצב קיטוזיס – תשקלו לבצע דיאטה קיטוגנית (עוד על דיאטה קיטונית – קראו כאן) ואם אתם רוצים לנסות ולזרז את התהליך, תוסיפו נתרן, מגנזיום, אשלגן ושמן קוקוס לתפריט.
בכל מקרה, אני מאוד אוהבת פטל אדום ומשלבת אותו בשייקים שאני שותה כל ערב. הפטל עשיר בנוגדי חימצון אשר מסייעים בחיזוק המערכת החיסונית ובהגנה מפני נזקי חימצון, הוא עשיר בחומצה פולית בויטמינים ובמינרלים. למרות שבארץ אין כמעט פטל טרי, גם לפטל הקפוא יש טעם וניחוח נפלאים!
תנסו לשלב פטל בשייק הבא שלכם. יאמי!
Comments