top of page

כולם יכולים לצום? לא בטוח!

עודכן: 21 בנוב׳ 2020

כמו בכל דפוס אכילה, תפריט או שיטת תזונה – גם כאן חל הכלל שלא לכולם זה מתאים!

אי ההתאמה יכולה לנבוע מאופיו של האדם ותפיסת עולמו ולעיתים יכולה לנבוע מחוסר התאמה בריאותית.

ריכזתי עבורכם במאמר על האוכלוסיות שעליהן להיזהר או להימנע לחלוטין מצום לסירוגין.

צום לסירוגין
תרופות? לא תודה אני צם!

האם נשים יכולות לצום?


ישנן עדויות לכך שצום לסירוגין עשוי לא להיות מועיל לנשים כמו אצל גברים.

מחקר אחד הראה כי צום לסירוגין שיפר את הרגישות לאינסולין אצל גברים, אך שיבש את השליטה ברמות הסוכר בדם אצל נשים (1).


אין כמעט מחקרים שבוצעו בבני אדם בחלוקה מגדרית, אולם ניסויים שבוצעו בחולדות מצאו כי צום לסירוגין יכול לגרום לחולדות נקבות לעקרות זמנית או לאבד את המחזור לתקופה מסוימת (2, 3).


ישנם מספר דיווחים על נשים שתקופת הווסת שלהם נפסקה כשהתחילו לעשות צום לסירוגין ורק כאשר חזרו לדפוס אכילה רגיל חזרה הוסת. מסיבות אלו נשים צריכות להיות זהירות יותר בצום לסירוגין ולהיות קשובות לגופן. בנוסף, נשים עם בעיות במחזור החודשי או עם בעיות פריון או המנסות להרות לא מומלץ שיסגלו לעצמן דפוס אכילה של צום לסירוגין. כמובן שצום לסירוגין אינו מתאים לנשים בהריון או נשים מניקות.


אנשים עם הפרעות אכילה


אם אתם סובלים מעודף משקל משמעותי או שיש לכם היסטוריה של הפרעות אכילה (אנורקסיה, בולימיה וכדומה) אסור לכם לצום מבלי להתייעץ תחילה עם הרופא האישי שלכם או עם תזונאי מוסמך. במקרים אלו צום לסירוגין עשוי ממש להזיק!

גם אנשים הסובלים מתת משקל או אנשים מתחת לגיל 18, לא צריכים לנסות צום לסירוגין, מכיוון שהם זקוקים לקלוריות מספקות על בסיס יומיומי להתפתחות תקינה.


אמ"לק:

אנשים הסובלים מעודף או תת משקל או בעלי היסטוריה של הפרעות אכילה לא צריכים לצום. ישנן גם עדויות לכך שצום לסירוגין עלול להזיק לנשים מסוימות, במיוחד לאלו הסובלות מהפרעות במחזור החודשי או נשים המנסות להרות.

בטיחות ותופעות לוואי


בתקופת ההסתגלות רעב הוא תופעת הלוואי העיקרית של צום לסירוגין. תקופת ההסתגלות שונה מאדם לאדם ותלויה בדרך כלל במצבו הבריאותי, באורח החיים שלו ובדפוסי האכילה שלו בטרם התחיל את הצום.

בימים הראשונים יש אנשים החשים עייפות כבדה וחוסר תפקוד. אולם תופעות אלו חולפות את מקומן תופסת תחושה אנרגטית גבוהה וחדות מחשבה.


כל התופעות הללו הן זמניות בלבד עד שהגוף מסתגל ללוח הזמנים החדש של הארוחות. בכל מקרה שתופעות אלו אינן חולפות תוך שבועיים, יש להפסיק את הצום ולהתייעץ עם רופא או תזונאי מוסמך.

כמובן שאם יש לך מחלות רקע או מצב רפואי מיוחד, עליך להתייעץ עם הרופא שלך לפני שתתחיל לצום לסירוגין. זה חשוב במיוחד אם אתם סובלים מאחד מהמצבים הבאים:

  • סוכרת.

  • לחץ דם נמוך.

  • נטילת תרופות מרשם קבועות.

  • תת משקל.

  • היסטוריה של הפרעות אכילה.

  • אישה שמנסה להרות.


אמ"לק:

תופעת הלוואי השכיחה ביותר של צום לסירוגין היא רעב. אנשים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים לא צריכים לצום מבלי להתייעץ תחילה עם רופא.

לצום לסירוגין יש פרופיל בטיחות גבוה מאוד. אם אתם בריאים באופן כללי, אין שום דבר מסוכן בהפסקת אכילה לפרקי זמן מבוקרים, להיפך! ישנן סגולות רפואיות מדהימות שהצום מספק לגוף שלכם.


האם כדאי לי לנסות צום לסירוגין?


כן!


צום לסירוגין הוא דפוס אכילה עם יתרונות עצומים לגוף המגובים במחקרים רבים (כמובן שאם אתם לא נמנים על אוכלוסיות הסיכון שהוזכרו במאמר זה).


צום לסירוגין זו אסטרטגיית אורח חיים שיכולה לשפר את בריאותכם כל עוד אתם מקפידים בחלון האכילה לאכול אוכל בריא, לבצע פעילות גופנית ולישון מספיק שעות בלילה.


אבל כפי שכבר הזכרתי במאמרים אחרים באתר זה, אין פתרון אחד שמתאים לכולם בנוגע לתזונה. הדיאטה הטובה ביותר עבורך היא זו שאתה יכול לדבוק בה בטווח הרחוק.


הדרך היחידה לגלות האם אתם משתייכים ל'פריקים' של צום לסירוגין – היא לנסות את השיטה, מומלץ לנסות צום לסירוגין לתקופה של שבועיים לפחות, ולהתחיל מצום 16/8 בימים הראשונים ולהתקדם לצום 18/6 (קראו כאן על השיטות של צום לסירוגין).


אם אתם מרגישים טוב במהלך השבועיים האלו יתכן שתגלו כלי חזק מאוד לשיפור הבריאות ולירידה במשקל.

Comments


© 2020 by KG.

bottom of page